Viata lui Freud este o opera monumentala, care a necesitat sase ani de scris si cercetari neintrerupte, precum si interviuri cu urmasii lui Sigmund Freud, construind un portret fascinant si nuantat al parintelui psihanalizei de-a lungul evolutiei sale, atit in viata intima si de familie, cit si in lungii ani de cercetari chinuitoare ce au dus la descoperirile sale revolutionare. Cartea isi poarta cititorul prin Viena sfirsitului de secol XIX si inceputului de secol XX, precum si prin mintea ingenioasa a lui Freud, urmarind indeaproape complexa retea de revelatii care au dus la o intelegere cu totul noua a psihicului si civilizatiei umane. Astfel, conceptele sistemului freudian sint explicate limpede, din interior, odata cu impactul pe care l-au avut asupra discipolilor si vietii medicale a vremii. Dincolo de imaginea supradimensionata a figurii ramase in istorie, este schitat portretul unui om exceptional, cu defectele si excesele sale, devorat mai presus de orice de pasiunea pentru spiritul uman.
„Cartile mele sint nascute intr-o proportie covirsitoare din documente. Imi petrec ani intregi in mintea si in inimile personajelor mele, le ascult vocile launtrice, le citesc scrisorile si, cind trebuie sa leg intre ele faptele care le marcheaza viata, incerc sa ma slujesc de intuitie, sa privesc in gindurile ce-i mina pe acesti oameni de la spate.” (Irving Stone)
„Un om ca mine nu poate trai fara o obsesie, o pasiune care sa-l subjuge: un tiran, cum ar spune Schiller. Mi-am gasit tiranul, iar in slujba lui nimic nu ma poate opri. Tiranul meu e psihologia.” (Sigmund Freud)